top of page
Lees hier de reisverslagen van onze avontuurlijke tochten;
Op koers aan het roer
Tijd voor ontspanning

Scheepslog door scheepsarts Gijs-Jan Wieringa op het zeilweekend met VOKK jongeren en Sailing Kids van 10 t/m 13 juni 2018 op de driemast klipper “De Oostvogel”

Donderdag 10-05-2018.

Alle opvarenden kwamen netjes op tijd op de Oostvogel. Het was fris (14˚C) met een NW wind, kracht 4 Beaufort, maar een zonnetje deed haar best om ons allen nog wat warmte te geven. Na de koffie,thee etc namen we afscheid van de ouders/begeleiders, want schipper Werre wilde de draaibrug in Hellevoetsluis van 12.00 uur hebben, hetgeen geschiedde. Al varend op de fok werden de scheepsregels en corvees besproken en ingedeeld vervolgens werd er genoten van een heerlijke lunch, bereid door kok Michiel Kradolfer, bijgestaan door Yvonne Lamberts.

Reisdoel Willemstad (N-Br). Onderweg bleek na contact met de havenmeester van Willemstad, dat de Oostvogel daar niet terecht kon. In overleg werd besloten de schutsluizen van het Volkerak te passeren en koers te zetten naar de Heen (N-Br). Onderweg werd dit reisdoel alweer bijgesteld. Schipper Werre achtte het onverantwoord om de Heen aan te doen. 1e: voor hem een onbekende haven en 2e: met 40 meter schip een landing aan lagerwal te maken met een windkracht 4 à 5 Beaufort is een riskante onderneming.

The Captain's word is law, dus daar werd niet over gediscussieerd en besloten werd de haven van Galathe aan te doen, een oude haven van de veerdienst Ooltgensplaat naar Dintelsas. Deze haven is beschut en aan hoger wal, dus veiliger om aan te leggen. Aldaar allen genoten van een heerlijke maaltijd. Hierna spelletjes op de wal onder leiding van Annemieke Ciuffo, maar ook aan boord werd er flink gebruik gemaakt van de door Sailing Kids meegegeven spellen.

Voor zover ik het kan inschatten, heeft een ieder genoten van deze eerste dag op het water.

Vrijdag 11-05-2018.

We werden gewekt met een prettig zonnetje en de belofte dat de temperatuur wat hoger zou worden dan de 14 graden van donderdag. Om 08.30 uur was de volledige bemanning present om te genieten van het ontbijt.

We hebben duidelijk een ploeg aan boord met discipline. Het corvee systeem werkt prima en gaf nog geen aanleiding tot gemopper. Na ontbijt worden het grootzeil en de fok gehesen en koersen we met een aangenaam windje in de rug met een rustig vaartje richting de Krammersluizen.

Onderweg daarheen was een ieder aan het genieten en hielden elkaar bezig  met diverse spelletjes, waarbij Regenwormen duidelijk een favoriet is. De schutting, dat is door een sluis van het ene naar het andere vaarwater, waar een verschil in waterhoogte is, verliep voorspoedig, waarna, op de motor koers gezet kon worden naar Bruinisse, om via de sluis aldaar, het Grevelingenmeer te bereiken. Ook daar redelijk vlot geschut, maar er was genoeg tijd voor de opvarenden om de grauwe sluismuur van tekeningen en teksten te voorzien gebruik makend van het stoepkrijt.

Inmiddels was de temperatuur duidelijk in het stadium warm aangekomen, zodat er driftig werd gesmeerd en laagjes kleding werden uitgedaan.

Michiel Kradolfer, de reeds alom geprezen kok, zorgde voor een heerlijke hamburger, waar Mc Donald een voorbeeld aan kan nemen. Alle gebakken burgers waren dan ook tot de ondergang gedoemd ;-)

Op de Grevelingen werden wederom de zeilen bijgezet, hetgeen bijdroeg aan een sfeer van totale rust, die alleen werd verstoord door juichkreten van spelletjes deelnemers.

Een spelletje pesten ( met 6 deelnemers) duurde zo lang (1,5 uur), dat voordat er een winnaar kon worden genoteerd , dit spel werd stilgelegd, zonder protest van de deelnemers.

Na enkele uren varen werd de motor gestart om toch een beetje bijtijds Brouwershaven te bereiken, de wind was nl nagenoeg verdwenen. Om 16.30 uur meerde schipper Werre, bijgestaan door zijn trouwe maat Dirk, de Oostvogel vakkundig af langszij de loswal.

Hierna mocht een ieder, die daar zin in had aan wal, maar werden door Annemieke en Jaap den Hartogh voorzien van enkele ludieke opdrachten, die door de deelnemers( in 2 teams) serieus ( met knipoog) werden uitgevoerd. Er waren prijzen mee te winnen, dus lag enig bedrog op de loer, maar Annemieke, geholpen door benoemd jurylid Dirk, konden de listigheden ontrafelen.

Om 19.30 uur aan tafel voor diner, weer prima verzorgd door Michiel Kradolfer, bijgestaan door Yvonne.

Kabeljauw in heerlijke saus, spinazie en spaghetti. Als uitgehongerde wolven viel een ieder er op aan.

De vis en spinazie overleefden deze trek niet, alleen de spaghetti hield nog enigszins stand.

Aan wal werd voor en na het diner nog het Kubb spel gespeeld, komt origineel uit Zweden, maar integreert snel en laat zich goed spelen in Nederland. Er werd veel plezier aan beleefd. Bedankt Annemieke dat je dit spel meegenomen hebt.

Het bleek goed toeven in de bovendekse zithoek, daar het veel minder fris was dan de vorige avond en de wind volledig verdwenen was. Moppen, gekke verhalen, maar ook ontroerende verhalen mbt  de aandoening van 2 der opvarenden.

Bewondering voor hun verhaal en ook bewondering hoe zij er mee omgaan!

Terugkijkend op deze dag werd met een voldaan gevoel op tijd de kooi opgezocht om het door de zon gebruinde hoofd neer te leggen.

Zaterdag 12-05-2018.

We werden gewekt met een prettig zonnetje. Na het ontbijt werd de machinekamer geactiveerd en voeren we weg van Brouwershaven.

Helaas liet in tegenstelling tot de zon, de wind het afweten en stoomden we op de motor richting Bruinisse.

Een flik van dit traject werd  vakkundig het stuurwiel gehanteerd door Laura en Michiel. Vlak voor de sluis van Bruinisse nam schipper Werre dit nautisch werktuig weer in handen om zijn Oostvogel weer vakkundig de sluis in te manoeuvreren, bijgestaan door zijn trouwe hulp Dirk.

Liggend in de sluis konden de vrolijke opvarenden het wederom niet laten de sluismuur met stoepkrijt te bewerken en wat tekeningen van de vorige schutting verder te vervolmaken.

Na de sluis voeren we weer richting de Krammersluizen, onderwijl genietend van een heerlijke lunch, bereid door onze onvolprezen kok Michiel.

De zon maakte het Côte d'Azur plaatje compleet. We zijn niet op een zeilschip, nee we zijn op een cruise!

Na deze 2e sluis vandaag voeren we voor de 2e maal deze tocht op het Volkerak richting de sluizen met dezelfde naam. Na een vlotte schutting voeren we naar Willemstad, alwaar om +/- 16.30 uur werd afgemeerd. Het stadje werd door en ieder op zijn of haar eigen wijze bezocht en beleefd en gewaardeerd.

Om 18.00 uur werd een z.g Captain's Dinner geserveerd en hoewel kapucijners ofwel raasdonders voor de meesten onbekende producten waren, deed een ieder zich tegoed, ook aan de zure bommen, uitjes, komkommer en de piccalilly. De appelmoes maakte de zaak compleet.

Na de diverse corvee activiteiten, werden de diverse spellen weer in hun rust verstoord. Het Kubb spel laat al littekens zien van intensief gebruik en de Regenwormen werden alweer opgegraven.

Hierna volgde nog een kwis en een Karaoke, door iedereen weer anders gewaardeerd. Ondertussen had Michiel een bittergarnituur  tevoorschijn getoverd; de balletjes, kipnuggets etc. vonden gretig aftrek.

De rust keerde kort hierna terug op de Oostvogel. In de bovendekse zithoek werd wat geëvalueerd, binnen waren enkelen reeds in hun kooi te vinden en een klein clubje ging tot in de kleine uurtjes door, zonder tot al te veel last voor de naderen te veroorzaken. We konden terugkijken op weer een geslaagde dag.

Zondag 13-05-2018.

Om 09.00 uur ontbijt. A real English breakfast en vers afgebakken broodjes.

Tijdens het ontbijt bedankt teamleider / scheepsarts Gijs Jan Wieringa een ieder voor zijn/haar inzet aan boord en de gezellige sfeer, waar iedereen een steentje aan heeft bijgedragen.

Ook memoreert hij, dat het hem is opgevallen dat er in tegenstelling tot de verwachtingen van het SK team, er weinig op de smartphones  werd gekeken en dat spelletjes nog steeds in trek zijn bij de oudere jeugd.

Na ontbijt is het tijd om af te varen richting Haringvlietbrug. Het duurde enige tijd (1 uur) , daar de brug niet op de reguliere tijd open ging als gevolg van een storing. Om 12.00 u konden we onze weg vervolgen richting Hellevoetsluis.

Fris weer, een waterig zonnetje en wind kracht 4 Beaufort pal tegen, dus moest de machinekamer weer aan de slag.

Onderweg: uiteraard weer spelletjes, chillen op de fat boys en opruimen van de hutten. Het einde van de tocht komt in zicht en onze avontuurlijke reis zit er bijna op. Wat later dan gepland (als gevolg van de brugstoring) voer de Oostvogel de havenmond van Hellevoetsluis binnen, verwelkomd door de reeds gearriveerde familie van alle opvarenden.

Na nog wat koffie, volgde het afscheid nemen en ging iedereen zijns weegs richting het thuisadres.

Ik hoop dat een ieder heeft genoten van deze vaartocht, ik in ieder geval wel.

Tot de volgende keer, met groeten,

Gijs Jan Wieringa - Team leider/scheepsarts voor Sailing Kids.

Jezelf zijn

Klik op de afbeelding hiernaast voor een

mooi verslag van een eerdere bikkeltocht 

Daarna kun je de weergave op fullscreen zetten en de pdf lezen.

Tekst: Michiel Scholtes, beeld: Geert Heidekamp

Reisverslag door Michiel Scholtes
bottom of page